Stappenplan voor uw woning

ONS BASISADVIES
Wilt u weten of- en hoe uw woning zonder aardgas kan?

 

Wilt u naar een woning met een laag energiegebruik? Wilt u verzekerd zijn van een blijvend lage energierekening? Dan is het nodig om uw woning goed te kénnen. En is het handig om een stappenplan te maken. Niet alles hoeft in één keer, maar wel in de juiste volgorde.

 

Wat moet je weten van je woning?

Doe eens de energiecheck op de site van het regionaal energieloket (Slim Wonen+). Daar zie je welke gegevens je nodig hebt om inzicht te krijgen in de zuinigheid van je woning. En in de mogelijkheden voor besparing en verbetering.

 

Warmtebeeldopname

In veel gevallen kan het nuttig zijn een warmtebeeldopname van de woning te maken. Je krijgt een soort foto waarop u kunt waar eventueel veel warmte uit de woning ‘lekt’. Dat kan alleen in de winter, en je hebt er een specialist voor nodig. Energiehuis Helmond gaat vrijwilligers werven die hiervoor willen worden opgeleid. Houdt onze website in de gaten.

 

Wat is het eindplaatje?

Dat kunt u natuurlijk zelf bepalen, maar voor een deel wordt dat door anderen bepaald. De overheid en de energiebedrijven gaan immers sleutelen aan de aardgas en elektriciteitsvoorziening. Het is niet meer vanzelfsprekend dat je in de toekomst aardgas zult kunnen gebruiken. Hoe dat alles vorm zal krijgen is nu nog niet duidelijk. Het is dus zeker verstandig zelf vooruit te kijken.

 

Voor de eigen woning zou een eindplaatje kunnen zijn:

  • verwarmen zonder aardgas
  • verwarmen met duurzaam opgewekte energie
  • zeer energiezuinig, energieneutraal of zelfs energieleverend
  • nul op de meter
  • duurzaam, gezond en comfortabel
  • volledig zelfvoorzienend (autarkisch)
  • ombouw tot passiefhuis

Graag geven we informatie over de betekenis van de begrippen uit deze opsomming. Je kunt ook een eigen mix maken. Heb je een eindplaatje, dan zou je kunnen kijken wlke stappen je kunt zetten om daar te komen.

 

Wat is het meest noodzakelijk?

Het meest noodzakelijk is een goede isolatie én lage temperatuurverwarming. Wat er ook gebeurt, het is altijd goed het energiegebruik zo veel mogelijk te beperken. Daarnaast geldt dat verwarmen met een elektrische warmtepomp het meest efficiënt kan bij lage temperatuurverwarming. Kijk ook bij ‘verwarmen met een warmtepomp’.