Verwarmen met een warmtepomp

warmtepomp

Een warmtepomp is een aantrekkelijke optie voor verwarming van een woning. Het sterke punt: een warmtepomp kan uw woning verwarmen met mínder energie dan uw aardgasketel dat doet. Onder goede omstandigheden kan een warmtepomp zo’n vier keer efficiënter werken dan een gasketel. Verwarmen wordt dan ook goedkoper. Maar wat zijn de goede omstandigheden? En wat is eigenlijk een warmtepomp?

 

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp kan warmte uit de bodem of lucht halen en deze op een hogere temperatuur afgeven aan een verwarmingssysteem. Een warmtepomp gebruikt elektriciteit om dat voor elkaar te krijgen. Net als een koelkast of diepvriezer. Over de warmtepomp is veel te vertellen. Dat doen we graag in het Energiehuis. Hier al wel een paar zaken die van groot belang zijn:

  • Warmtepomptechniek is niet nieuw. In Scandinavië- en Azië bijvoorbeeld, landen zonder aardgas, is de warmtepomp gemeengoed. Niet voor niets komen belangrijke producten juist uit deze regio’s. In zijn veel kantoren voorzien van warmtepompsystemen.
  • Voor een effectief warmtepompsysteem is lage-temperatuurverwarming noodzakelijk. Dat is mogelijk met vloer- of wandverwarming of lage-temperatuur radiatoren.
  • De markt biedt systemen die warmte uit de bodem óf uit de buitenlucht halen. De systemen verschillen nogal. Laat je goed informeren.
  • De kosten zijn vooralsnog vrij hoog, veel hoger dan de kosten van een gasketel. Er is subsidie beschikbaar. De prijs voor aanschaf en installatie van een luchtwarmtepomp ligt tussen € 8000,- € 12000,-. Voor een bodemwarmtepomp kan dat oplopen tot € 20.000,-.
  • We zien de laatste tijd regelmatig nieuwe of verbeterde warmtepompen. Leveranciers realiseren zich dat er een grote afzetmarkt ontstaat wanneer Nederland van het aardgas afgaat.
  • Het Energiehuis heeft opstellingen van lucht- en bodem warmtepompen. Wanneer je een installatie ziet en uitleg krijgt, begrijp je het beter!

 

Meer weten: bezoek het Energiehuis, kijk ook eens op de website van Milieu Centraal en Energiebesparen doe je nu.