Routekaart

LET OP Deze website IS NIET MEER ACTIEF en is voortgezet via de nieuwe website EnergieHuis Slim Wonen

Uw route, uw reisgids

Eigenaren van woningen volgen verschillende routes als het gaat om energiebesparing of verduurzaming van hun woning. De route hangt af van het doel, van de mogelijkheden en omstandigheden. Met de routeplanner helpen we je de juiste route te vinden. De routebeschrijvingen en reisgidsen vindt je daaronder. Interesse in gebruik van deze benadering: neem contact op met Energiehuis Helmond.

© juni 2020 – Energiehuis Helmond | Energy Stories |

 

De routeplanner

Je wilt aan de slag met energiebesparing / verduurzaming. Waar denk je aan? Wat zijn je mogelijkheden, wat is je speelruimte? Kijk wat de belangrijke zaken zijn:

  • Zie je echt maatregelen aan je woning voor je, of wil je aan de slag met je kierdichting, zuinige verlichting, huishoudelijke apparatuur en je gedrag? Route 1 gaat over eenvoudige maatregelen en ‘bewust’ gedrag. Altijd en voor iedereen de moeite waard!
  • Wil je zelf – ‘in eigen regie’ – aan de slag? Eventueel met hulp van Energiehuis Helmond zelf informatie inwinnen en beoordelen, zelf offertes opvragen en opdracht geven? kijk dan eens naar route 2 en 3. Zoek je liever een partij die alles voor je uitzoekt en regelt? Een partij aan wie je de regie in vertrouwen kan overlaten? Er is steeds meer mogelijk. Kijk eens naar route 4.
  • Wil je als particuliere eigenaar in je eentje aan de slag, of zou je dat graag met je buren, met andere eigenaren in de straat of buurt willen doen? Onder het motto ‘samen weet je meer, samen sta je sterker? Dat is niet zo maar geregeld. Maar er zijn organisaties die samenwerking kunnen ondersteunen. Kijk eens naar route 5.
  • Wil je in één keer een groet stap maken, of zie je meer in een gefaseerde aanpak waarin je uitgesmeerd over een aantal jaren tot energiebesparing en verduurzaming gaat komen. Route 2 leidt naar ‘direct doen’, route 3 is gericht op een goede oriëntatie, route 7 gaat over vergaand verduurzamen in één keer. Bijvoorbeeld als je een woning aankoopt en gaat verbouwen.

De routes, de reisgidsen

Route 1 – direct besparen

‘Ik wil niet te veel overhoop halen, maar zoek naar aanpassingen en eenvoudige maatregelen waarmee ik direct kan besparen. Waar zit de meeste winst?’

Route 2 – recht op het doel af

‘Ik weet wat ik wil: isolatie, zonnepanelen, isolerend glas, warmtepomp. Uit te voeren door een bedrijf dat ik zelf wil kiezen.  Ik zoek informatie, tips en aanbieders’.

Route 3 – rustig oriënteren

‘Ik zie veel op me af komen, ik heb een woning waaraan best wat moet gebeuren. Waar moet ik op letten, wat zijn verstandige stappen?’

Route 4 –  gemak van ontzórgd worden

‘Ik wil dat mijn woning zuiniger en duurzamer wordt maar kan of wil dat niet zelf organiseren. Ik zoek een partij die alles voor mij regelt’.

Route 5 – samen met de buurt

‘Waarom zelf alles uitzoeken terwijl jouw buurtgenoten ook bezig zijn met besparen en verduurzamen? De kracht van het samen doen!’

Route 6 – eigen oplossingen

‘Ik ben avontuurlijk aangelegd en wil mijn woning verduurzamen met mijn eígen oplossingen. Ik zoek kennis, nieuwe inzichten, een sparringpartner’.

Route 7 – vergaand verduurzamen

‘Ik ga mijn woning flink verbeteren en wil dat op duurzame wijze doen. Van het aardgas af, nul op de meter, circulair, cradle to cradle, ecobouw’.

Route 8 – een nieuwe woning bouwen

‘Ik ga een nieuwe woning laten bouwen. Zonder aardgas. Wat zijn de mogelijkheden, waar vindt ik informatie, waar moet ik op letten?’