Route 4 - gemak van ontzorgd worden

Je wilt verduurzamen, maar je wilt niet zelf van alles uitzoeken. Daar heb je geen tijd voor of je hebt niet de kennis of ambitie om in de materie van energiebesparing en duurzame energie te duiken. Je wilt een goed advies, een goed aanbod én iemand die namens jouw de regie voert.

We weten dat er een groep huishoudens is die graag op deze manier zou willen verduurzamen. Het aanbod in de regio Helmond is beperkt. Als we vraag goed in beeld krijgen, kunnen we contact zoeken met ontzorgers die in andere delen van Nederland al wel actief zijn.

In Nederland zie voor deze aanpak grofweg 2 vormen: ontzorgen via collectieve inkoop en individueel ontzorgen via totaal-aanbieders. In deze vormen kun je vervolgens weer een onderscheid maken tussen commerciële en niet-commerciële aanbieders (energiecoöperaties, verenigingen).

Ontzorgen via collectieve inkoop

Min of meer bekend zijn de acties voor zonnepanelen van lokale energiecoöperaties of verenigingen. Vrijwilligers selecteren een betrouwbaar bedrijf en maken een afspraak voor een goed aantrekkelijk aanbod. De coöperatie zet dit aanbod uit in een buurt of wijk, soms in samenwerking met de gemeente. Eigenaren die interesse hebben in zonnepanelen krijgen alle informatie én een persoonlijk aanbod. Hoe eenvoudig kan het zijn? Maar de vraag is: loopt er een actie in jouw buurt? De informatie die we hebben:

 

niet-commerciële collectieve inkoop omgeving Helmond

 

De Groene Zone: collectieve inkoop zonnepanelen |  initiatief van 12 gemeenten in  de regio Zuidoost Brabant  onder meer voor Asten, Eindhoven, Gemert Bakel, Someren, Deurne, Geldrop, Laarbeek | aanbod geldt niet voor Helmond.

Vereniging 040energie Eindhoven: Bespaarhuis 2020 | grote bespaaractie voor woningeigenaren in Eindhoven | collectief inkoop zonnepanelen en isolatie met inkoopvoordeel 25%.

Vereniging Eigen Huis: collectieve inkoop zonnepanelen voor leden VEH.

Voor zover bij ons bekend lopen er op dit moment (zomer 2020)  geen andere niet-commerciele  initiatieven voor collectieve inkoop. Zijn ze er wel? Laat het ons weten.

 

commerciële collectieve inkoop

Nederland kent tal van commerciële partijen die zonnepanelen aanbieden. Soms krijg je flyers in de bus. De aanbieders zijn onder meer energiebedrijven, handelshuizen, grote winkelketens.

Ontzorgen via individueel advies met coördinatie van de uitvoering

Landelijk zijn er ondernemingen met een ideële inslag die particuliere woning eigenaren willen helpen met het verduurzamen van de woning. Zij beginnen met een opname van de woning (woningscan), bespreken uw wensen en werken dit uit in een advies op maat. De onderneming heeft een netwerk van gespecialiseerde bedrijven die – als u dat wenst – offertes uit kunnen brengen op basis van het advies. De onderneming coördineert vervolgens de uitvoering.

 

actief in regio Helmond

Milicon milieu en energie

 

Landelijk actief met ideële inslag (voor zover bekend nog niet in regio Helmond)

De Woonpas | Greenhome | hier verwarmd |Regionaal Energieloket | Reimarkt | Susteen | Thuisbaas | Woon Duurzaam